Părintele academician Dumitru Popescu, în vârstă de 81 de ani, eminent dascăl de teologie, membru de onoare al Academiei Române şi doctor honoris causa al mai multor Universităţi, a trecut la Domnul în dimineaţa zilei de ieri, 10 Martie.

Trupul neînsufleţit al părintelui va fi depus în cursul zilei de astăzi, 11 martie, la paraclisul „Sfânta Ecaterina“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

Scurte date biografice

Părintele profesor Dumitru Popescu s-a născut la 29 iunie 1929 la Călugăreni, aproape de oraşul Giurgiu. Fiul preotului Gheorghe şi al prezbiterei Maria s-a apropiat de mic de altar, iar puţin mai târziu i-a urmat tatălui său, înscriindu-se la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti. După absolvirea seminarului, între 1940 şi 1948, şi a cursurilor Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1959-1962), părintele Dumitru Popescu şi-a început drumul său de specialist în teologie dogmatică prin susţinerea, în 1972, a tezei de doctorat cu titlul „Eclesiologia romano-catolică după cel de-al doilea Conciliu de la Vatican şi ecourile ei în teologia contemporană“.

A urmat o perioadă rodnică pe plan administrativ, ca rector al Institutului Teologic din Bucureşti (1972-1980; 1988-1992) şi decan (1992-1996), dar mai ales pe plan teologic, prin aprofundarea comparativă a celor două teologii – ortodoxă şi catolică.

Anul 1980 înseamnă pentru viitorul academician începutul activităţii de director de studii în cadrul Conferinţei Bisericilor Europene (KEK), cu sediul la Geneva. În toate aceste momente, părintele Dumitru Popescu a scris foarte mult. Pe lângă activitatea didactică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti a ţinut cursuri de Dogmatică ortodoxă la Institutul Ecumenic şi Patristic din Bari, de pe lângă Universitatea San Tomaso din Roma, începând cu anul 1998.

A scris foarte multe lucrări şi studii în Teologia Dogmatică, din care amintim: „Teologie şi cultură“, „Ortodoxie şi contemporaneitate“, „Hristos, Biserică, societate“, „Misiunea Bisericii într-o lume secularizată“, „Iisus Hristos Pantocrator“.

Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a subliniat că acest eminent dascăl de teologie a ilustrat timp de patru decenii învăţământul teologic universitar românesc. Membru de onoare al Academiei Române şi doctor honoris causa al mai multor universităţi, părintele Dumitru Popescu a modelat sufletele a zeci de generaţii de slujitori ai sfintelor altare şi ai învăţământului teologic din ţara noastră.

Toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat îi vor putea aduce un ultim omagiu în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, începând de joi, 11 martie, ora 12.00 şi până sâmbătă, 13 martie, ora 12.00.

Dumnezeu să-L odihnească cu sfinţii Săi în Împărăţia cerurilor!

Sursa: Agenţia de ştiri Basilica


Reclame